Reizen

Deze zomer waren er weer veel mensen onderweg. Afgereisd naar bekende of onbekende gebieden. Zij trokken weg om tijdelijk niet meer daar te zijn waar hun leven is, ze gingen op vakantie. Wie op het web zoekt naar het nut van vakantie stuit op meerdere redenen waaronder die van de gezondheid: mensen herstellen op vakantie van de stress die het dagelijkse leven soms met zich meebrengt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en eerder overlijden.

Andere redenen voor vakantie gaan over de tijd die vrijkomt voor een goed gesprek met onze naasten en dat ons dichter bij elkaar brengt. Er is ruimte voor nieuwe ideeën, ruimte om naar elkaar te luisteren en na te denken over wat de ander zegt.

…het ontmoeten van andere mensen, met andere gewoonten, andere manieren van denken en leven, een andere culturele achtergrond…

Wat niet zo snel bovendrijft als reden om op vakantie te gaan is het ontmoeten van andere mensen, met andere gewoonten, andere manieren van denken en leven, een andere culturele achtergrond. Mensen met wie we daar en dan vaak als enige raakvlak hebben dat we ons op dat moment op dezelfde plek bevinden. Het is het soort ontmoetingen dat ons leven op alle mogelijke manieren kan verrijken.

Dat laatste is bij een artist-in-residency voor kunstenaars een van de redenen om op reis te gaan. Een periode van ongestoord werken, reflecteren, plannen maken op een locatie ergens op de wereld, vaak in aanwezigheid van collegakunstenaars. Kunstenaars smeden op deze manier internationale netwerken voor het leven, wat behalve verrijkend is voor de kunstenaars in kwestie ook verrijkend is voor de kunstwereld als geheel.

Het belang en niet te vergeten het plezier van artist-in-residencies is in elke editie van BK-informatie weer te lezen in de kunstenaarscolumn. Persoonlijke verhalen van lange verblijven in den vreemde, in het buitenland of in het binnenland, ver weg of dichtbij. De verhalen vertellen over het kennen van de ander en het andere en over de invloed die dat heeft op iemands werk en leven.

… een nieuw perspectief op het eigen werk en een nieuwe positie in de kunstwereld

Net als vakanties biedt een werkverblijf in het buitenland ruimte voor nieuwe ideeën, ruimte om naar collega’s, uit de hele wereld te luisteren en na te denken over wat de ander zegt. Het biedt een nieuw perspectief op het eigen werk en een nieuwe positie in de kunstwereld. En in bijna alle gevallen handvatten om verder te gaan met de artistieke ontwikkeling en contacten over de hele wereld die vaak van grote professionele waarde blijken in de toekomst en soms tot diepe vriendschappen leiden.

Nu in september, zijn we weer terug van vakantie. Misschien was uw vakantie wel een mini artist-in-residence waarvan u vol ideeën, nieuwe contacten en inspiratie terugkwam voor een nieuw creatief seizoen. Maar misschien bent u daarentegen wel een van de weinige gelukkigen die deze verrijking gewoon om de hoek weet te vinden.

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES