Nationaal museumonderzoek

  • Landelijke instellingen

Het jaarlijkse Nationale Museumonderzoek van de Museumvereniging zoomde dit jaar in op de gevolgen van de coronacrisis.

De binding van Nederlanders met museale collecties is in dit coronajaar sterk gebleven (47%). Dat de binding tijdens corona licht stijgt is mede danken aan het groeiende digitale aanbod van musea. Van de Nederlanders is 22% inmiddels in aanraking geweest met dit aanbod en een ruime meerderheid beoordeelt dit positief.

Ruim tweederde van alle Nederlanders erkent in 2021 het belang van culturele vrijheid. Het belang dat publiek hecht aan het grondrecht op vrije culturele expressie/beleving is toegenomen. Zeven op de tien Nederlanders vindt het belangrijk dat de overheid meebetaalt aan het voortbestaan van de museale collecties.

Het belang dat publiek hecht aan het grondrecht op vrije culturele expressie/beleving is toegenomen

Musea zijn ten tijde van het onderzoek vanwege de coronamaatregelen nog steeds gesloten. De Museumvereniging benadrukt dat het coronaprotocol van musea goed werkt en museumbezoek veilig en verantwoord mogelijk is en doet een oproep aan politiek Den Haag om de musea zo snel mogelijk te heropenen mét het museumprotocol en zónder extra drempels zoals sneltesten. Daarnaast is toezegging van financiële steun voor de tweede helft van 2021 noodzakelijk, tot het publiek weer in volle getale naar musea gaat en de eigen inkomsten weer op orde zijn.

meer informatie

Meer Artikelen

ADVERTENTIES