Impact Covid-19 op artist-in-residencies

  • Onderzoek

Covid-19: Impact survey on the arts residencies field_ survey 2 of 3 

65% van de kunstenaars is gedwongen om niet-kunstzinnig werk te doen, terwijl 12,2% overweegt de sector volledig te verlaten. 68% van de kunstenaars en 61% van de residencies hebben geen toegang gehad tot noodfinanciering. Bij 88% van de kunstenaarsrespondenten is hun geestelijke gezondheid beïnvloed door de pandemie, en 57% zegt dat het hun vermogen om nieuw werk te produceren heeft aangetast. Meer dan een jaar na het uitbreken van de Covid-19-pandemie hebben creatieve sector- en over de hele wereld het nog steeds moeilijk. 

Ook residencies zijn hard getroffen. Dit rapport, een samenwerking tussen Res Artis en University College London (UCL), heeft tot doel de effecten van de pandemie op de sector op korte, middellange en lange termijn te documenteren. 

Uit de eerste enquête onder kunstenaars en kunstorganisaties, gepubliceerd in november 2020, bleek dat tegen september 2020 een meerderheid (54%) van de geplande residencies was geannuleerd, gewijzigd, afgebroken of uitgesteld. Een op de 10 residencies meldde gedwongen te zijn voor onbepaalde tijd te sluiten, en slechts 17% van de respondenten had toegang tot noodfinanciering. 

In dit tweede van drie onderzoeksrapporten staan meer verontrustende statistieken. Het rapport gaat in op de financiële toestand van de sector één jaar na Covid-19. Door de veranderende situatie van de sector te illustreren aan de hand van kwantitatieve en kwalita-tieve gegevens, hoopt de organisatie kunstenaars, financiers en onderzoekers te informeren, en beleidsaanbevelingen te kunnen doen om een sterk herstel van de sector wereldwijd te stimuleren. 

Download hier het onderzoek

Meer Artikelen

ADVERTENTIES