Wat ‘nu’?

Angst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.

- Bertrand Russel

Wat kan ik nu, op dit moment schrijven op deze plek? We zijn op het moment van schrijven enkele weken gevorderd in het tijdperk Trump en enkele weken verwijderd van de verkiezingen in Nederland. Op het moment dat u deze tekst leest, zijn die laatste achter de rug. U weet terwijl u dit leest, wat ik schrijvend, in een ander nu, nog niet weet. U weet hoe de verkiezingen op 15 maart jongstleden zijn verlopen. Wat kan ik ‘nu’ schrijven wat uw aandacht ‘straks’ nog vasthoudt?

Ik zou me kunnen richten op de positieve dingen die me in alle gekte om ons heen opvallen. Dat de journalistiek een boost lijkt te krijgen in een tijd waarin zekerheden onder vuur liggen. Journalisten onderzoeken met meer vastberadenheid dan tevoren, zijn feller en gemotiveerder. En dat is goed. Om ‘de rest van de wereld’ alert te houden jagen ze achter de feiten aan. Misschien dat het vinden van ‘dé waarheid’ wat al te ambitieus is, maar het ontrafelen van leugens is natuurlijk ook al belangrijk.

De journalistiek doet zijn werk. En om mij heen zie ik ‘gewone mensen’ er alert op blijven niet te wennen aan de retoriek van Trump en andere demagogen. Dat is ook erg belangrijk, en zal nog niet meevallen. Hoe snel wennen mensen niet aan verandering om zich heen en hoe snel verandert ons acceptatieniveau? Wat eens onacceptabel leek, kan niet veel later als heel gewoon worden ervaren. Alertheid dus, daar draait het voor een groot deel om.

Behalve journalisten, vervullen traditioneel ook kunstenaars een rol in het behouden van die alertheid. Als voelsprieten in een samenleving, signalerend, aanwijzend, en mogelijke toekomstscenario’s schetsend, mogelijke oplossingen aandragend. Ik hoop van ganser harte dat kunstenaars dat blijven doen. Altijd en overal in de wereld. Blijf kijken, blijf signaleren, blijf nadenken en volg de massa niet. Wees autonoom in het oordelen, in het denken en in het doen. Geef daarin een voorbeeld, wees kritisch. Wees de kunstenaar die – anders dan ik – tegelijkertijd op het moment van creëren als op het moment van lezen, zien of ondergaan kan zijn. Wees sensitief, alert en creatief. Blijf kunst maken. Blijf de wereld mooier maken dan die is, blijf de wereld uitleggen, blijf de vinger op de zere plek leggen, blijf solidair en laat je niet leiden door angst. Zodat we blijven geloven in een betere wereld, zodat we kritisch blijven kijken naar de huidige, zodat we machthebbers kunnen blijven aanspreken op hun positie en handelen, en zodat we angst overwinnen.

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES