Vrolijkheid

Er wordt veel gemopperd, vaak terecht en vaak onterecht. Zowat iedereen doet daar aan mee. Van alle mogelijke redenen om te mopperen kun je noemen dat het een manier is om tot nadenken te worden gezet, kritisch te zijn en je niets wijs te laten maken, je autonomie te behouden en het veld te overzien. Maar hoe verhoudt vrolijkheid en tevredenheid zich tot autonomie? Die vraag drong zich op tijdens Art Rotterdam, de kunstbeurs. Kunstbeurzen zijn er veel, in vele soorten en maten, in Nederland en natuurlijk vooral daarbuiten. Afgelopen februari was Art Rotterdam.

Een kunstbeurs die inmiddels is ingebed in een volledige kunstweek, waar Rotterdamse kunstinstellingen, kunstenaarsinitiatieven, musea en individuele kunstenaars aan meedoen en die zich uitspreidt over zo’n 30 locaties in de stad. Een vol programma dat iedereen die maar een beetje van kunst houdt veel moois te bieden heeft.

Er zijn vele mogelijke redenen een kunstbeurs te bezoeken: kunst kijken, kopen, inspiratie opdoen, op de hoogte blijven, mensen kijken, mensen ontmoeten, gezien worden, netwerken. Enzovoort. Er zijn ook redenen om er niet heen te gaan: het is druk, vaak is er geen daglicht en de galeriehouders zijn na een dag of twee moe. Een nadeel is ook de hebberigheid die zich van je meester maakt bij het zien van zoveel moois; zowel op de kustbeurs zelf als op de designbeurs Object die elders in de stad plaatsvond overkwam mij dat. Waar die hebzucht vandaan komt is een andere discussie, maar waar het om gaat is dat die hebberigheid gek genoeg het ongedwongen genieten van kunst in de weg staat.

Blij en vrolijk werd ik van het bezoeken van een aantal ateliergebouwen, niet al te ver van Art Rotterdam, die in het kader van de kunstweek waren opengesteld en waar je ongedwongen kon genieten van kunst. Tijdens een bezoek aan de ateliers, plekken waar kunstenaars hun werk bedenken en maken gebeurt er iets wat niets met hebberigheid te maken heeft, maar eerder met verwondering en bewondering. Zoveel wat er wordt gemaakt, zoveel ideeën, zoveel fantasie, bevlogenheid, integriteit en werklust. En zoveel resultaat!

Dat is wat iedere bezoeker van deze kunstbeurs en kunstweek zou moeten doen. Na het bezoek aan de beurs zoek je de hoekjes en plekken op die blij stemmen. Waar de kunst- en de designbeurs door al het moois dat zij bieden hebberig en onrustig stemmen, maken de atelierbezoeken blij en vrolijk, want wat is het fijn om te zien hoe een kunstenaar werkt en zijn of haar ziel en zaligheid en hebben en houwen in de kunst stopt. Waar hebberigheid plaatsmaakt voor vrolijkheid en tevredenheid is de autonomie van de kunstenaars het werkdomein, van het soort dat tot nadenken stemt.

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES