Verenigt u!

Vorige maand presenteerde politieke partij PVV haar verkiezingsprogramma op een A4: een programma vol beloften en voornemens, waarvan een flink aantal de wenkbrauwen behoorlijk doet fronsen. Zo moeten, als het aan de PVV ligt, alle moskeeën, alle islamitische scholen en alle asielzoekerscentra worden gesloten. Alle voorlopige verblijfsvergunningen die de afgelopen tijd aan asielzoekers zijn gegeven, worden ingetrokken. Nederland moet uit de EU (“onafhankelijk worden”). En volledig geschrapt worden de publieke omroep, en alle subsidies aan ontwikkelingshulp, windmolens, kunst, innovatie, enz.

Zo ver zal het allemaal niet komen, maar verontrustend zijn de plannen wel. Hoe is het mogelijk dat een partij dit soort onzin publiceert en toch nog steeds serieus wordt genomen? En wel door een niet gering aantal Nederlandse kiezers. Zien zij het kwaad in de PVV niet? Waarschijnlijk niet, waarschijnlijk zien zij in het programma van de partij en haar leider een oplossing voor hun eigen kwaadheid en angsten. De partij raakt met haar boude statements immers gevoelige snaren bij grote groepen kiezers die bang en verontrust zijn in een veranderende wereld en wellicht verlangen naar hoe alles eens was of leek. In de PVV zien zij een oplossing.

Het wordt tijd voor een nieuw tegengeluid, een nieuwe ‘tegenpartij’. Tijd voor een politieke partij van kunstenaars. Zijn zij niet bij uitstek degenen die kunnen omdenken, die zaken op een andere manier kunnen laten zien, die creatief zijn, een open geest hebben en deze met kracht kunnen verbeelden? Er komen oplossingen en kritiek vanuit kunstenaars die doen vermoeden dat een politieke partij vormgegeven door kunstenaars er een zal zijn van daadkracht, intelligentie en nuance. Kortom, er zijn genoeg sterke en intelligente kunstenaars die beschikken over politiek talent om gezamenlijk een krachtig tegengeluid te organiseren en een sterk alternatief te bieden.

Daarom deze oproep: ‘Kunstenaars uit het land, verenigt u!’ De politiek heeft – wij hebben – het nodig dat u ontwaakt. De politiek heeft u nodig om te kalmeren, alternatieven te bieden, menselijk te worden, angst te neutraliseren en om op een nieuwe manier naar de realiteit te kunnen kijken. Verenigt u en stel uw brein ter beschikking van de landelijke politiek.
De angst dat u ellenlange stukken zult moeten schrijven kunt u opzij zetten: als partijprogramma voldoet een A4.

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES