Vakantie

Enkele jaren geleden was er een rustige vakantie in een huisje ergens in de Dordogne. En zoals dat gaat, wilde het gezelschap na een paar dagen van boeken lezen en rondhangen ‘iets’ bezoeken. Dat werd het monument Oradour-sur-Glane, vlakbij Limoges. Het bloedbad van Oradour-sur-Glane vond plaats op 10 juni 1944. Tot die dag was het een rustig en vrij idyllisch, typisch Frans dorpje.

Op die zaterdagochtend waren veel van de dorpelingen thuis, aan het werk ter voorbereiding van de zondag, toen het dorpje werd ingesloten en uiteindelijk verwoest waarbij 642 mensen werden vermoord. Slechts zes personen overleefden het bloedbad. Kort na de oorlog bezocht Charles de Gaulle Oradour en hij besliste dat de resten van het oude dorp de functie moesten krijgen van een monument. En dat werd het. Het dorp bleef precies zoals het op 10 juni 1944 na de verwoesting werd achtergelaten en zo ziet het er vandaag nog steeds uit. Alleen nog de tijd heeft sindsdien zijn sporen nagelaten.

Zelden zag ik een indrukwekkender monument. Een verroeste auto op het dorpsplein, een naaimachine in een huis waarvan de muren niet meer staan, een bezinepomp in wat eens de winkelstraat van het dorp geweest moet zijn, een gesmolten klok op de vloer van de kerk, een ingang naar het monument die werd geplaatst onder het dorp zodat ook die het monument niet in de weg zit. En bovenal de onbeschrijflijke verstilling.

Ook deze zomer komen miljoenen toeristen ergens op de wereld iets onbekends tegen dat hen raakt en ontroert. De vakanties zijn begonnen en dan gaan veel mensen op reis. De een leest dan de boeken weg die het hele jaar al klaarliggen, een ander maakt een bergwandeling, bezoekt het strand of doezelt weg in een hangmat ergens op een groene heuvel. Iedereen vult het in op zijn of haar manier, maar wat bijna iedereen actief doet tijdens een vakantie is uitstapjes maken: op zoek naar kunst, monumenten, architectuur. In een museum – het Louvre in Parijs, het Guggenheim in Bilbao, de Tate in Londen – en op straat – in Rome, Chicago, op het Franse platteland of dichter bij huis. Kunst en cultuur bezoeken is een veelvuldig (bijkomend) doel van menig vakantiereis. Het brengt nieuwe ervaringen, nieuwe geschiedenissen, een nieuwe kijk vanuit een nieuwe omgeving.

Ook veel van onze lezers zullen deze zomer kunst- en cultuuruitstapjes maken en daar zijn we benieuwd naar. Kwam u iets tegen dat u de moeite waard vindt om te delen, laat het ons weten. Kunst, monumenten of architectuur, en dat wat u daarbij in het bijzonder trof, waar en waarom. Uw ervaring – kort of iets langer – liefst vergezeld van een foto, plaatsen we dan graag vanaf september op onze website: bij wijze van reistips voor volgende vakanties en ter inspiratie aan uw collega-abonnees.

Wij wensen u een fijne zomer!

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES