Online BK-lezing tijdens Art Rotterdam

  • Sleutelwerken

Door het verlengen van de coronamaatregelen tot 9 februari zien wij ons genoodzaakt de online lezing uit te stellen, dit vanwege de koppeling aan Art Rotterdam en de mogelijkheid deze beurs te bezoeken. De lezing zal nu plaatsvinden op vrijdag 2 juli. De tickets voor 5 februari blijven uiteraard geldig. De eerste 80 aanmeldingen ontvangen […]

Door het verlengen van de coronamaatregelen tot 9 februari zien wij ons genoodzaakt de online lezing uit te stellen, dit vanwege de koppeling aan Art Rotterdam en de mogelijkheid deze beurs te bezoeken. De lezing zal nu plaatsvinden op vrijdag 2 juli. De tickets voor 5 februari blijven uiteraard geldig.

De eerste 80 aanmeldingen ontvangen een entreebewijs voor Art Rotterdam 2021

BK-lezing door Esther Didden op vrijdag 2 juli 2021 om 11.00 uur

Onder de titel Belangrijkste conclusies voor de toekomst van kunst  in de openbare ruimte verzorgt Esther Didden, projectleider van het jubileumproject van BK-informatie, op vrijdagochtend 2 juli de BK-lezing.

Kunst in de openbare ruimte: 100 Sleutelwerken

Heel 2020 vierde Stichting BK-informatie haar veertig jarig bestaan. Allereerst werden er 100 Sleutelwerken naoorlogse kunstwerken in de openbare ruimte bekendgemaakt. Deze zijn terug te vinden op sleutelwerken.nl. Vervolgens startte een campagne onder de hashtag #watdoetdathier waarbij we met name wilden weten hoe kunstwerken in de openbare ruimte in de samenleving zijn ‘geland’. Om het jubileum af te sluiten vindt op 20 januari 2021 het symposium Kunst in de openbare ruimte plaats.

Tijdens de lezing op 5 februari zal Esther Didden ingaan op de belangrijkste conclusies van het symposium, waar vragen worden besproken die door de selectie van de sleutelwerken en de #watdoetdathier campagne relevant zijn gebleken: Waar liggen de verantwoordelijkheden in de openbare ruimte? Welke liggen er bij de overheden die deze ruimte invullen, welke bij de gebruiker en wat betekent dit voor de kunstwerken die hierin zijn te vinden? En wat als de kunstwerken monumenten zijn, welke krachten spelen dan mee? Hoe realiseer je anno nu op een goede manier een monument?

En ook, wat is het nut en de noodzaak van gedoe bij kunst in de openbare ruimte? Kunst in de openbare ruimte is er immers voor alle gebruikers van die ruimte zichtbaar aanwezig, en veroorzaakt daardoor vaak gedoe. Als tegenstanders zich roeren, staan voorstanders meestal ook op. De vraag naar gedoe is vooral interessant in combinatie met de tendens dat de afgelopen jaren de vraag is ontstaan naar een meer democratische vorm van opdrachtgeverschap, in die zin dat niet de gekozen representanten (provincie, gemeente, instituut) de verantwoordelijkheid voor de realisatie van de kunst in de openbare ruimte dragen, maar juist degenen die er het meest mee te maken krijgen: de bewoners en gebruikers van de plekken waar de werken zich manifesteren. En zorgt dat er vervolgens voor dat er nieuwe bemiddelaars nodig zijn?

Esther Didden

Esther studeerde Monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Binnenkort voltooit ze het executive programma Leiderschap in Cultuur Zakelijk aan de Universiteit Utrecht. Sinds enkele jaren combineert ze haar liefde voor de kunsten met (publieks)filosofie. Ze werkt als programmeur en zakelijk leider in beide sectoren. Daarnaast bekleedt ze verschillende bestuursfuncties, ze is onder andere penningmeester in het landelijke bestuur van de Maand van de Filosofie.

Aanmelden

Abonnees kunnen voor de lezing maximaal 2 tickets aanschaffen. Wij sturen enkele dagen voor de lezing nadere instructies via e-mail. Wanneer u in aanmerking komt voor kaarten voor Art Rotterdam, ontvang u rond 25 januari bericht van ons.

Koop hier uw tickets (maximaal 2)

Kosten

Voor de lezing en het bezoek aan Art Rotterdam betaalt u als abonnee 10 per persoon. Een abonnee kan maximaal twee kaarten aanschaffen. De eerste 80 aanmeldingen (verdeeld over de dagen van ontvangst van BK-informatie) ontvangen toegang tot Art Rotterdam. Niet-abonnees betalen 15,- voor de lezing, toegang tot de beurs is met dit ticket niet mogelijk.

Art Rotterdam

De tweeëntwintigste editie van kunstbeurs Art Rotterdam vindt plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 februari 2021. Locatie is opnieuw de Rotterdamse Van Nellefabriek. Vier dagen lang vormt deze beurs met haar focus op jonge kunst de ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers en -professionals uit binnen- en buitenland. Tijdens Art Rotterdam tonen ruim 100 galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. Bezoekers en deelnemers zijn er verzekerd van een veilige en aantrekkelijke omgeving in lijn met de voorschriften en maatregelen van de overheid. Tickets voor Art Rotterdam 2021 zijn alleen online, met een starttijd verkrijgbaar.

Meer Artikelen

ADVERTENTIES